Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Uwaga zmiana operatora internetu
Autor Wiadomość
OgóR 
MOD Team

Sieć:: Vectra
Wysłany: 2007-11-21, 13:40   Uwaga zmiana operatora internetu

Tak jak w temacie dotyczy się wszystkich użytkowników sieci internet Faron-Net Internet Provider.

Od 1 Listopada 2007 sieć internetową w Orzegowie przejmuje firma SACOM SYSTEM z Orzegowa.

Dlatego wszyscy użytkownicy proszeni są o osobiste pojawienie się w siedzibie firmie, która mieści się na ulicy KARDYNAŁA HLONDA 42/1a w Orzegowie(wejście od strony ulicy Warszawskiej) w celu podpisania nowych umów abonenckich.

Zmienia się również punkt kasowy od tego miesiąca wpłaty abonamentowe można uiszczać w siedzibie firmy.

Opłaty w punkcie kasowym na ulicy Warszawskiej 4 lok. 5 nie będą już przyjmowane.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez OgóR 2008-05-25, 14:52, w całości zmieniany 3 razy  

ramon3101 

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2007-11-21, 13:53   

mo może ta firma stronka abo cuś ?

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2007-11-21, 16:33   

Ramon jak możesz to postaraj się to nagłośnić wśród użytkowników najlepiej na gg wiesz opis albo coś albo możesz wiadomości powysyłać.

Firma ta znajduje się w budynku, w którym jest Bar Kier, lecz wejście jest od strony ulicy Warszawskiej po lewej stronie nad drzwiami widnieje szyld SACOM w tej uliczce gdzie jest Zakład Zieleni Miejskiej

SACOM SYSTEM

lemir 

Wysłany: 2007-11-22, 22:26   

ramon - ja, ta firma mo swoja strona : www.sacom.pl
A teraz już poważnie ... przejęliśmy tą sieć w Orzegowie od listopada 2007 roku, czyli trzy tygodnie mija.
Na początku okazało się, ze musimy się uporać z wieloma awariami, o których poprzedni właściciel nam nic nie powiedział.
Nie mamy nawet schematu tej sieci, ale już dochodzimy do końca tego z autopsji (łaziliśmy i patrzyliśmy gdzie są kable, kabelki, przewieszki, switch'e (teraz już nasze).
Na dzień dzisiejszy mamy prawie to wszystko opanowane i w najbardziej newralgicznych punktach powymienialiśmy sprzęt, który szwankował.

Ale najlepsza informacja dla użytkowników, to taka, że od dzisiaj 22.XI.2007 (od godziny 17:00) zwiększyliśmy szybkość łącza. Za czasów FARAONA było to (dla nieznajomych operatora) około 10 - 20 Kbps co było stanem fatalnym.
Zmiana serwera na 7-mio krotnie szybszy i zwiększenie nieporównywalnie (poprzedni serwer to prawie Commodore C-64) dało przyspieszenie do średnio 120 Kb (O.K. można się śmiać, ale ....). Od dzisiaj ruszyło światłowodowe łącze zmienione z dotychczasowego 3 MB na 10 Mb i co ?- okazuje się, że ludzie mają od dzisiaj (sprawdzone) - transfery, które podniosły się do niecałego 1 Mb (przy obsadzie użytkowników jak widzę właśnie w statystyce dużo ponad połowa).
Łącze jest przydzielane dynamicznie (w zależności od obciążenia sieci) i tak mamy zamiar to utrzymać (jest rozdzielone na www i P2P). Nie ma już znajomych, przyjaciół, uprzywilejowanych itd, jak było do niedawna w tej sieci. Traktujemy wszystkich równo.

Okazuje sie jedynie, że nie wszyscy ludzie zostali poinformowani (przez poprzedniego właściciela, co jest zaznaczone w umowie przejęcia sieci, ze od miesiąca listopada punkt kasowy (opłata bez zmian) został przeniesiony w inne miejsce (Hlonda 42 / 1A - a to znaczy, ze wejście jest od ul. Warszawskiej)

Jest nam przykro, że poprzedni właściciel nie powiadomił wszystkich swoich użytkowników o fakcie sprzedaży sieci.
Wiele osób do nas dotarło na zasadzie "poczty pantoflowej", która jak widać w dzielnicy działa nad wyraz dobrze. W ostatnim tygodniu miesiąca będzie wysłana do użytkowników informacja poprzez www a od grudnia zamierzamy zablokować łącze tym, którzy taką informację będą ignorowali. Nasz system na serwerze pozwala wychwycić każde zadłużenia w opłacie abonamentowej i pozwala na automatyczne zablokowanie dostępu do sieci tych, którzy się będą migać z opłatami (i wcale nie piszę tego jako straszak - to poprosu dobrze ustawiony system).

I to tyle na temat tej sieci na razie. Mam nadzieję, że w szybkim czasie uda nam się doprowadzić rozmowy z kilkoma ludźmi do wspólnego mianownika i wtedy informacje o sieci będą pojawiały się w różnych miejscach często.

Więcej informacji niebawem

Z poważaniem - Lemir

P.S. serdeczne dzięki moderatorowi tego forum za wrzucenie tematu sieci w Orzegowie.

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2007-11-23, 15:24   

lemir napisał/a:

P.S. serdeczne dzięki moderatorowi tego forum za wrzucenie tematu sieci w Orzegowie.

Lemir informowanie o takim działaniu to mój obowiązek poparty moimi dobrymi chęciami.
Jakby nie było jest to ważne ogłoszenie a przede wszystkim dobre dla wszystkich użytkowników.
Zmienia się operator a w raz z nim internet przyśpiesza i to w dodatku kilkakrotnie.
Miejmy nadzieję że u Was będzie można liczyć na dobrze zorganizowany serwis usuwający wszelakie awarie co u innych operatorów nie działało zbyt dobrze lub wogóle nie miało miejsca.
Przede wszystkim przepływ informacji między użytkownikami, a szefostwem i serwisantami o ewentualnych awariach.(Tel, które będą odbierane)

Ja głęboko w to wierze, iż tym razem użytkownicy nie zostaną pozostawieni bez pomocy.
W i tym miejscu pragnę pogratulować Firmie SACOM SYSTEM oraz ich przedstawicielowi Lemir'owi za tak jakże ważną modernizacje sieci która dało sie przeprowadzić sprawnie i w dodatku szybko.

Z mojej strony to wszystko.
Pozdrawiam Mod OGóR

ramon3101 

Wysłany: 2007-11-24, 20:56   

no jo już pogodoł z poroma ludźmi co mieli net z Faraona ... Już wiedzą co i jak ... Moga dostać nr gg od jakegoś goscia z Sacom ? Bo wola tam pisać jak co a nie na forum czy cuś ...

lemir 

Wysłany: 2007-11-24, 22:51   

ramon - jasne że możesz dostać nr GG. Jest podany na stronie www.sacom.pl w zakładce "kontakt"

Pozdrawiam.
Lemir

ramon3101 

Wysłany: 2007-11-28, 10:03   

teraz moga powiedzieć jedno ;) polecom ten net kożdymu ... Mało sie płaci za abonamynt i super sie ściągo i szybko łazi ;) naprowdy polecom ;)

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2007-11-28, 12:11   

No ramon wcześniej wasz internet "śmigał" z prędkościa 30 kbit/s teraz chodzi Wam 950 kbit/s
więc ta różnica odczuwalna być musi nie ma rady.

Tak więc tylko polecać innym.

ramon3101 

Wysłany: 2007-11-28, 13:42   

no i mo być jeszcze lepszy ;) tak napisali ;)

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2007-11-28, 18:17   

ajj.. to lepiej niz u mnie xD a jaka jest teraz srednia szybkośc 900-1000? bo mi sie umowa kończy.. :mrgreen:

ramon w koncu przepisy bedziewsz mogl posciagac sobie ;D

ramon3101 

Wysłany: 2007-11-28, 21:17   

Cytat:

no ja od 4 dni sciągnołem ponad 20gb ;) więc troszke dobrze ;) a przepisów mam też dużo ;) Upichcić coś ?:D

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2007-11-28, 23:20   

Gumiś napisał/a:
ajj.. to lepiej niz u mnie xD a jaka jest teraz srednia szybkośc 900-1000? bo mi sie umowa kończy.. :mrgreen:

Poniżej 400 kbit/s napewno nie spadnie ale średnio zawsze jest 900kbit/s sprawdzałem w paru miejscach na Orzegowie nawet na przeciw Twoich drzwi i tam szybkość łącza wynosiła 970 kbit/s tak więc nie ma się co zastanawiać tylko brać

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2007-12-02, 21:14   

ramon3101 napisał/a:
no ja od 4 dni sciągnołem ponad 20gb ;) więc troszke dobrze ;) a przepisów mam też dużo ;) Upichcić coś ?:D

no to niezle ;) ) jasne robimy melanzyk i kucharza juz mamy ;D szkoda ze nie wiedzialem wczesniej ze masz duzo przepisow bys na most przyszeł nam ulepić cos na przysiege 1-ych klas xD ;) )
OgóR napisał/a:
więc nie ma się co zastanawiać tylko brać

no tak, nawet chyba sie na to zapisze, tyle ze nie mam pewne że nie bedzie jak z kafejką na czapli.. na poczatku cud miód i orzeszki a pozniej... echh.. no ale 3ba bedzie pomyslec nad tym, dzieki ;) )

lemir 

Wysłany: 2007-12-08, 19:23   

Witam miło forumowiczów

Niestety mam dwie wiadomości i jak to zwykle bywa, jedna jest zła, a druga dobra.

Zacznę od złej.
Wczoraj wieczorkiem (piątek 7 grudnia) padł net w całej sieci Orzegów. Nastąpiła awaria łącza. Pocieszające jest w tym fakcie to, że awaria nie była w żaden sposób zawiniona przez naszą firmę bo jej przyczyna to przecięcie kabla światłowodowego w 5-ciu miejscach w Rudzie 1. Uff - przynajmniej tyle dobrze, że to nie wina SACOM SYSTEM, chociaż i tak wiedząc, że coś się dzieje z siecią nasz zespół był na miejscu w firmie od 20:30 do 2:00 w nocy.
Dostawca internetu uporał się z naprawą dopiero około godziny 4:00 rano w sobotę. Wtedy dopiero internet w naszej sieci zaczął działać, ale ..... okazało się iż switch'e w kilku miejscach nie "wstały" po tej awarii.
Stąd od godziny 8:00 jeździliśmy jak greyhund'y po dzielnicy i resetowaliśmy je.

A teraz dobra wiadomość:
Internet w całej sieci już działa i ma takie parametry jak przed awarią, czyli łącze u ludzi chodzi na poziomie 900 kbps.

W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak życzyć inernautom sieci SACOM-net miłego buszowania po sieci.

A przy okazji przypomnę użytkownikom tej sieci, że jak się dzwoni do firmy z pretensjami, że coś nie działa, to wypada przedstawić się (tu kłania się ABC dobrego wychowania), mieć zapłacony rachunek za listopad i podpisaną umowę z nami jako dostawcą neta. Przyznam, że to śmieszne, jak ktoś wyzywa w słuchawkę na firmę, z która nie łączy go nawet umowa (bo jej nie podpisał), a dzieli nieopłacony abonament. I niestety takich będziemy od przyszłego tygodnia blokować, bo widzę, że po dobroci się nie da (widzieli planszę w necie - chcieliśmy ułatwić ludziom życie, ale ją zwyczajnie "olali" - wręcz spotkaliśmy się z pretensjami - widać nie każdy potrafi czytać ze zrozumieniem, ale dziwne, ze wszyscy z tych krzykaczy wiedzieli gdzie mają zadzwonić - śmieszne).

Pozdrawiam
Lemir

PS
Do moderatora forum - a może stworzyć osobny temat na forum pod tytułem np "SACOM-net w Orzegowie" lub coś w tym stylu ?? tak głośno tylko myślę :smile:

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach