Przesunięty przez: shv1 2006-04-11, 22:05 |
Ustępujesz ? |
| Czy ustępujesz miejsca w autobusach ? |
| Zawsze |
|
0% |
[ 0 ] |
| Czasami |
|
55% |
[ 11 ] |
| Nigdy |
|
10% |
[ 2 ] |
| udaję ze nie widze |
|
25% |
[ 5 ] |
| Nie siadam |
|
10% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 20 |
| Wszystkich Głosów: 20 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
fruqon

|
Wysłany: 2006-03-14, 00:24 Ustępujesz ?
|
|
|
Były juz tematy o komunikacji miejskiej wiec jeszcze cos na podobny temat:
Czy ustepujecie miejsca w autobusach osobom "potrzebującym" ? Kobietom w ciązy, osobom starszym i tak dalej. A co powiecie o zachowaniu tych osób kiedy juz dojdzie do takiej sytuacji ? Zapraszam do dyskusji i ankiety. |
|
|
|
 |
|
|
DaVidACAB
Psychopaci Godula

|
Wysłany: 2006-03-14, 12:41
|
|
|
Kobiety w ciąży - im złaża
Staruszki takie niezbyt uprzejme, które patrza na Ciebie z żądaniem tego byś im zszedł, opieraja sie o Ciebie, sapią głośno, żebyś zwrócił na nią uwage i wkońcu im zloz. I takie które mówia "moze bys mi zszedł " - taki w autobusach i bankach godom stanowcze NIE
Jeszcze jak widza tako uma, co wlejzie do busu, i serio ciężko jej stać, to som od siebie jej złaża ale takie co jawnie na siła chcom sie siednąć to [cenzura]. |
|
|
|
 |
naws
MOD Team footballer

Sieć:: Neostrada
Zaproszone osoby: 27
Wiek: 19 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 697 Skąd: Modrzejewska street
|
Wysłany: 2006-03-15, 10:01
|
|
|
Nienawidze ustępować starszym miejsca.....oni se myślą ze wystarczy ze stana sobie obok ciebie i zaczna ci sapac nad glowa to zaraz im zejdziesz....i tylko narzekaja ze nasza mlodzierz czylli my jestesmy niewychowani i wogole...
Raz kupel siedzący za mna w banie ustąpil miejsca takiej starej babce....ona juz ma sieadac a tu jakis stary facet ja odpycha od tego miejsca i ryczy na nia na caly tramwaj ze to jemu ustąpil miejsca moj kolega...
Mnie najbardziej denerwoje jak ustapisz im miejsca a oni nawet nie umia powiedziec "dziekuje" a caly czas narzekaja ze to my nie jestesmy wychowani...
Jeszcze coś...jak autobus badz tramwaj podjezdza to potrafia tak szybko leciec do drzwi i wchodzic po tych schodach i szybko dopiec do wolnego miejsca...ze sprinterzy to przy nich male dzieci...
tyle na temat staruszków... |
|
 |
Kuba_z_Orzegowa

|
Wysłany: 2006-03-17, 11:43
|
|
|
jo nie ustepujo bo zowsze stoja (cisna ) w busie... w 870 je tako cizba ze gowa boli... |
|
|
|
 |
naws
MOD Team footballer

|
Wysłany: 2006-03-17, 12:11
|
|
|
A no chyba ze tak....tez wiem co to ciźba Mnie sie wogole wydaje ze 840 to nie bus tylko dom schadzek emerytow i rencistow....same stare umy i upy haha i wszyscy abo siedza abo zajmuja 2 razy tyla miejsca co powinni ..ale jak sie jedzie tak ściśnietym ze nie trza sie czymac rulki bo i tak sie nie kipniesz chocby nie wiem jak autobus mocno zachamowol to jest oki ...ino nie ma czym dychac haha |
|
 |
neonek
hardstyle 4 ever :]

Sieć:: D2
Wiek: 20 Dołączył: 04 Lut 2006 Posty: 19 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-03-17, 15:10
|
|
|
teraz z tym objazdem - bus nr 955 - dla mnie jedna wielka parodia, 7.09 na niepodleglosci wejsc do tego busa, to tak jak by w czerwcu spadł snieg... jednoprzegubowy a w nim cała ekipa z Mickiewicza dziekuje bardzo...
a co do ustepowania... dla mnie doscy ciekawym wybrykiem natury sa "babcie-termintory" z krykami, siatkami w łapskach sapie Ci to nad głowa bo i tak wiedza, ze im zejdziesz... ew. zainicjują "zawał" hahahaha |
|
|
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 18 Dołączył: 03 Lut 2006 Posty: 465 Skąd: OrZeGóF CiTy
|
Wysłany: 2006-03-19, 16:06
|
|
|
ja ustepuje bo zawsze stoje stylu w kacie jak zajete to siedze i zlaze tylko jak przylezie jakas babcia albo dziadzia ktory nie sciemnia ze ledwo stoi, ale przewaznie jest tak ze Ci co maja malo sily sa mili i przewaznie gadają dobra siedz, ja postoje; nie trzeba itp... |
|
|
|
 |
naws
MOD Team footballer

|
Wysłany: 2006-03-19, 16:53
|
|
|
| Gumiś napisał/a: | | gadają dobra siedz, ja postoje; nie trzeba itp... |
Mnie sie to tylko raz w zyciu przytrafilo...a busami dosyc czesto jezdzilem i jezdze..codziennie przynajmniej 6 razy wsiadam do busa albo banki...a jak swego czasu mieszkalem w Zabrzu to przynajmniej z 8 razy i 2 razy do pociągu...dziennie...to byly ekstremalne warunki...i juz sie nauczylem zeby nie stawac tym "biednym staruszkom " |
|
 |
|
|
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

|
Wysłany: 2006-03-20, 20:07
|
|
|
staruszki i tak maja swoj tekst..."młodziez jest żle wychowana i nawet miejsca nie ustepuje" hahah |
|
|
|
 |
shv1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 378 Skąd: Silesian Ore
|
Wysłany: 2006-03-20, 20:21
|
|
|
| Gumiś napisał/a: | | młodziez jest żle wychowana i nawet miejsca nie ustepuje |
Uprzejmość i zasady dobrego wychowania obowiązują w obie strony, o czym niektórzy często także wśród "staruszków" często zapominają tłumacząc to tym że im sie to (miejsce) należy i koniec - słowa "proszę", "dziękuję" od nich nie usłyszysz...
Gdyby taka starsza babcia czy dziadek podszedł i po prostu spytał czy może usiąść (juz nawet bez tłumaczenia ze jest zmeczony, chory itd.) to na pewno w 98% przypadków nie było by z tym zadnego problemu, ale nie, lepiej stanąć z boku i jak to ktos napisał "zacząć sapać".
Inna sprawa jest np. z kobietami w ciąży - w autobusach są przeważnie specjalnie oznaczone miejsca dla chorych itd. które - niestety nikt raczej nie zwraca uwagi gdzie siada.
Myślę ze w obu przypadkach konfilkt mógłby rozwiązać konduktor (o ile jest) ale oni i tak są przeważnie dostatecznie zastraszeni żeby sie jeszcze narażać na dodatkowe nieprzyjemności... |
|
 |
Despo
bad boy

Sieć:: SyComp
|
Wysłany: 2006-03-21, 18:35
|
|
|
| Dobrze by było także sprecywać za kogo oni uważają młodzierz? Czy ja mając już 25 lat jestem młodzierzą czy już nie bardzo? Z reguły, kiedy jeszcze jeździłem komunikacją miejską rzadko kiedy zdarzała się uprzejma staruszka, z reguły były to "baby" jadące na targ lub do sklepów i uważały po prostu, że jeśli ja siedzę i wyglądam w miarę młodo to mam obowiązek zejść. Wcale nie uważam aby był to czyjkolwiek obowiązek. Problem w tym, że starsi uważają, że im się należy, ja tak nie uważam. To może być gest dobrego wychowania, nie obowiązek. |
_________________ Despo
Rudzki Sportowy Serwis Informacyjny - www.SportowaRuda.pl - całe miasto żyje sportem... |
|
|
|
 |
nieważne

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 16 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Halymba pany
|
Wysłany: 2006-03-21, 22:25
|
|
|
Jo zazwyczaj jeżdża autobusem i stoja albo w przegubie, albo w rzeźni (miejsce na wózek). A co do babć mom tu tako lista Oto ona:
1) * Babcie łowcy krzeseł - gdy autobus się zatrzyma i otworzy drzwi, ty nawet
nie zdążysz sobie tego uświadomić, a ona już siedzi.
2) * Babcie akrobatki - widząc wolne krzesło po drugiej stronie autobusu w
cudowny sposób odzyskują mobilność, wrzucają laskę pod pachę i biegną do
krzesła, co sił w nogach.
3) * Borostwory - ogromne babcie w futrzanych płaszczach zajmujące z reguły
1,5 - 2 miejsc siedzących.
4) * Babcie wilki - atakują wataha, ich szczekanie rozlega się na cały autobus
i wygryzają każdego z ich siedzeń.
5) * Babcie lokomotywy - jak siedzisz w autobusie, staja nad Tobą i zaczynają
sapać. Niektóre sapią tak intensywnie, ze czujesz, co jadła kilka godzin temu...
6) * Babcie ankieterki - na kilka przystanków przed ich docelowym przepytują
ludzi, kto kiedy wysiada i starają się odpowiednio ustawić wszystkich
przejściu.
7) * Babcia "Last Minute": nie wstanie przed swoim przystankiem, ale siedzi
twardo do samego końca i podrywa [cenzura] i przebija się do wyjścia jak kula
armatnia dopiero wtedy, gdy ludzie zaczynają (na jej przystanku) wsiadać do transportera.
* Babcia "Predator": najbardziej obrzydliwy, wredny typ. Pokonuje nieraz
spore dystanse do przystanku, ale już w busie czy tramwaju nie jest w stanie
przejść tych 2-3 metrów do wolnego miejsca, tylko staje nad kimś młodszym i terroryzuje go.
9) * Babcie chemiczki - po wejściu do pojazdu sytuują się w rejonie upatrzonego miejsca, po czym puszcza straszliwego cichacza, po którym w promieniu dwóch miejsc od niej nie ma żywego ducha
10) ostatni, a zarazem najciekawszy tym babci:
Babcie - siatomioty: Wsiada sobie taka jedna do autobusu (ew.
tramwaju), czujnym zwinnym okiem namierzając pozycję wolnego krzesła oraz
najbliższego kasownika. Po przekalkulowaniu i zrobieniu symulacji (chodzi o trójwymiarową symulację ruchu współpasażerów w najbliższych 10 sekundach nałożoną na plan przestrzenny krzesło-kasownik-własna pozycja) rzuca siatą w stronę wolnego krzesła a sama kasuje bilet. Po czym z godnością zdejmuje siaty z siedzenia, żeby rozgościć się na wcześniej zarezerwowanym miejscu.
I tutaj dla Was rada: nie dejcie sie! Jak jest wolne miejsce, chociażby w przegubie, nawet 10m dalej, to nie ustępujcie miejsca. Skoro tak bardzo chce siedzieć, to niech te pare metrów przejdzie. Sory, że tak dużo : |
_________________ 2M62 - ПФПФКШТ!
 |
|
|
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

|
Wysłany: 2006-03-21, 23:32
|
|
|
hehe podobało mi sie to musze się tego nauczyć i będę oceniał każdą co wejdzie hehe |
|
|
|
 |
ewek

|
Wysłany: 2006-03-22, 09:13
|
|
|
| Zgadzam sie z tym że przeważnie są to staruchy nie uprzejme ale zdarzyło mi sie pare razy że ustępując miejsca jakis starszy babie to podzekowała i zapytała czy wzią mi na kolana torbe czy torebka |
|
|
|
 |
naws
MOD Team footballer

|
Wysłany: 2006-03-22, 09:18
|
|
|
Jeszcze sa babcie paralityczki....wchodza po schodach pol godziny bo ledwo umia podniesc noge....a w busie naraz przyspieszaja i na miejce albo szybko stanac sie obok mlodzienca. jak juz siadna to siadna...a pozniej gdy maja wyjsc to jakby mogy to by z tych schodow zeskoczyly i pobiegly do domu |
|
 |
|
|