Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: shv1
2006-04-11, 22:05
Ustępujesz ?

Czy ustępujesz miejsca w autobusach ?
Zawsze
0%
 0%  [ 0 ]
Czasami
55%
 55%  [ 11 ]
Nigdy
10%
 10%  [ 2 ]
udaję ze nie widze
25%
 25%  [ 5 ]
Nie siadam
10%
 10%  [ 2 ]
Głosowań: 20
Wszystkich Głosów: 20

Autor Wiadomość
fruqon 

Wysłany: 2006-03-14, 00:24   Ustępujesz ?

Były juz tematy o komunikacji miejskiej wiec jeszcze cos na podobny temat:
Czy ustepujecie miejsca w autobusach osobom "potrzebującym" ? Kobietom w ciązy, osobom starszym i tak dalej. A co powiecie o zachowaniu tych osób kiedy juz dojdzie do takiej sytuacji ? Zapraszam do dyskusji i ankiety.

DaVidACAB 
Psychopaci Godula

Wysłany: 2006-03-14, 12:41   

Kobiety w ciąży - im złaża
Staruszki takie niezbyt uprzejme, które patrza na Ciebie z żądaniem tego byś im zszedł, opieraja sie o Ciebie, sapią głośno, żebyś zwrócił na nią uwage i wkońcu im zloz. I takie które mówia "moze bys mi zszedł :!: " - taki w autobusach i bankach godom stanowcze NIE

Jeszcze jak widza tako uma, co wlejzie do busu, i serio ciężko jej stać, to som od siebie jej złaża :) ale takie co jawnie na siła chcom sie siednąć to [cenzura].

Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy...

Lata Leca...A My Trwamy Nadal...
Brigade Godula

naws 
MOD Team
footballer

Sieć:: Neostrada
Zaproszone osoby: 27
Wysłany: 2006-03-15, 10:01   

Nienawidze ustępować starszym miejsca.....oni se myślą ze wystarczy ze stana sobie obok ciebie i zaczna ci sapac nad glowa to zaraz im zejdziesz....i tylko narzekaja ze nasza mlodzierz czylli my jestesmy niewychowani i wogole...
Raz kupel siedzący za mna w banie ustąpil miejsca takiej starej babce....ona juz ma sieadac a tu jakis stary facet ja odpycha od tego miejsca i ryczy na nia na caly tramwaj ze to jemu ustąpil miejsca moj kolega...
Mnie najbardziej denerwoje :twisted: jak ustapisz im miejsca a oni nawet nie umia powiedziec "dziekuje" a caly czas narzekaja ze to my nie jestesmy wychowani...
Jeszcze coś...jak autobus badz tramwaj podjezdza to potrafia tak szybko leciec do drzwi i wchodzic po tych schodach i szybko dopiec do wolnego miejsca...ze sprinterzy to przy nich male dzieci... :shock:
tyle na temat staruszków... :razz:

Kuba_z_Orzegowa 

Wysłany: 2006-03-17, 11:43   

jo nie ustepujo bo zowsze stoja (cisna :shock: ) w busie... w 870 je tako cizba ze gowa boli...

naws 
MOD Team
footballer

Wysłany: 2006-03-17, 12:11   

A no chyba ze tak....tez wiem co to ciźba ;] ;] Mnie sie wogole wydaje ze 840 to nie bus tylko dom schadzek emerytow i rencistow....same stare umy i upy ;] haha i wszyscy abo siedza abo zajmuja 2 razy tyla miejsca co powinni ;] ;] ..ale jak sie jedzie tak ściśnietym ze nie trza sie czymac rulki bo i tak sie nie kipniesz chocby nie wiem jak autobus mocno zachamowol to jest oki ;] ...ino nie ma czym dychac ;] haha :mrgreen:

neonek 
hardstyle 4 ever :]

Sieć:: D2
Wysłany: 2006-03-17, 15:10   

teraz z tym objazdem - bus nr 955 - dla mnie jedna wielka parodia, 7.09 na niepodleglosci wejsc do tego busa, to tak jak by w czerwcu spadł snieg... jednoprzegubowy a w nim cała ekipa z Mickiewicza :| dziekuje bardzo...

a co do ustepowania... dla mnie doscy ciekawym wybrykiem natury sa "babcie-termintory" :D z krykami, siatkami w łapskach :D sapie Ci to nad głowa bo i tak wiedza, ze im zejdziesz... ew. zainicjują "zawał" hahahaha :D

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2006-03-19, 16:06   

ja ustepuje :grin: bo zawsze stoje stylu w kacie :grin: jak zajete to siedze i zlaze tylko jak przylezie jakas babcia albo dziadzia ktory nie sciemnia ze ledwo stoi, ale przewaznie jest tak ze Ci co maja malo sily sa mili i przewaznie gadają dobra siedz, ja postoje; nie trzeba itp...

naws 
MOD Team
footballer

Wysłany: 2006-03-19, 16:53   

Gumiś napisał/a:
gadają dobra siedz, ja postoje; nie trzeba itp...

Mnie sie to tylko raz w zyciu przytrafilo...a busami dosyc czesto jezdzilem i jezdze..codziennie przynajmniej 6 razy wsiadam do busa albo banki...a jak swego czasu mieszkalem w Zabrzu to przynajmniej z 8 razy i 2 razy do pociągu...dziennie...to byly ekstremalne warunki...i juz sie nauczylem zeby nie stawac tym "biednym staruszkom " ;] :lol:

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-03-20, 20:07   

staruszki i tak maja swoj tekst..."młodziez jest żle wychowana i nawet miejsca nie ustepuje" hahah :grin:

shv1 

Wysłany: 2006-03-20, 20:21   

Gumiś napisał/a:
młodziez jest żle wychowana i nawet miejsca nie ustepuje

Uprzejmość i zasady dobrego wychowania obowiązują w obie strony, o czym niektórzy często także wśród "staruszków" często zapominają tłumacząc to tym że im sie to (miejsce) należy i koniec - słowa "proszę", "dziękuję" od nich nie usłyszysz...
Gdyby taka starsza babcia czy dziadek podszedł i po prostu spytał czy może usiąść (juz nawet bez tłumaczenia ze jest zmeczony, chory itd.) to na pewno w 98% przypadków nie było by z tym zadnego problemu, ale nie, lepiej stanąć z boku i jak to ktos napisał "zacząć sapać".
Inna sprawa jest np. z kobietami w ciąży - w autobusach są przeważnie specjalnie oznaczone miejsca dla chorych itd. które - niestety nikt raczej nie zwraca uwagi gdzie siada.
Myślę ze w obu przypadkach konfilkt mógłby rozwiązać konduktor (o ile jest) ale oni i tak są przeważnie dostatecznie zastraszeni żeby sie jeszcze narażać na dodatkowe nieprzyjemności...

shoovarek1

Despo 
bad boy

Sieć:: SyComp
Wysłany: 2006-03-21, 18:35   

Dobrze by było także sprecywać za kogo oni uważają młodzierz? Czy ja mając już 25 lat jestem młodzierzą czy już nie bardzo? Z reguły, kiedy jeszcze jeździłem komunikacją miejską rzadko kiedy zdarzała się uprzejma staruszka, z reguły były to "baby" jadące na targ lub do sklepów i uważały po prostu, że jeśli ja siedzę i wyglądam w miarę młodo to mam obowiązek zejść. Wcale nie uważam aby był to czyjkolwiek obowiązek. Problem w tym, że starsi uważają, że im się należy, ja tak nie uważam. To może być gest dobrego wychowania, nie obowiązek.

nieważne 

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-03-21, 22:25   

Jo zazwyczaj jeżdża autobusem i stoja albo w przegubie, albo w rzeźni (miejsce na wózek). A co do babć mom tu tako lista :) Oto ona:
1) * Babcie łowcy krzeseł - gdy autobus się zatrzyma i otworzy drzwi, ty nawet
nie zdążysz sobie tego uświadomić, a ona już siedzi.
2) * Babcie akrobatki - widząc wolne krzesło po drugiej stronie autobusu w
cudowny sposób odzyskują mobilność, wrzucają laskę pod pachę i biegną do
krzesła, co sił w nogach.
3) * Borostwory - ogromne babcie w futrzanych płaszczach zajmujące z reguły
1,5 - 2 miejsc siedzących.
4) * Babcie wilki - atakują wataha, ich szczekanie rozlega się na cały autobus
i wygryzają każdego z ich siedzeń.
5) * Babcie lokomotywy - jak siedzisz w autobusie, staja nad Tobą i zaczynają
sapać. Niektóre sapią tak intensywnie, ze czujesz, co jadła kilka godzin temu...
6) * Babcie ankieterki - na kilka przystanków przed ich docelowym przepytują
ludzi, kto kiedy wysiada i starają się odpowiednio ustawić wszystkich
przejściu.
7) * Babcia "Last Minute": nie wstanie przed swoim przystankiem, ale siedzi
twardo do samego końca i podrywa [cenzura] i przebija się do wyjścia jak kula
armatnia dopiero wtedy, gdy ludzie zaczynają (na jej przystanku) wsiadać do transportera.
8) * Babcia "Predator": najbardziej obrzydliwy, wredny typ. Pokonuje nieraz
spore dystanse do przystanku, ale już w busie czy tramwaju nie jest w stanie
przejść tych 2-3 metrów do wolnego miejsca, tylko staje nad kimś młodszym i terroryzuje go.
9) * Babcie chemiczki - po wejściu do pojazdu sytuują się w rejonie upatrzonego miejsca, po czym puszcza straszliwego cichacza, po którym w promieniu dwóch miejsc od niej nie ma żywego ducha
10) ostatni, a zarazem najciekawszy tym babci:
Babcie - siatomioty: Wsiada sobie taka jedna do autobusu (ew.
tramwaju), czujnym zwinnym okiem namierzając pozycję wolnego krzesła oraz
najbliższego kasownika. Po przekalkulowaniu i zrobieniu symulacji (chodzi o trójwymiarową symulację ruchu współpasażerów w najbliższych 10 sekundach nałożoną na plan przestrzenny krzesło-kasownik-własna pozycja) rzuca siatą w stronę wolnego krzesła a sama kasuje bilet. Po czym z godnością zdejmuje siaty z siedzenia, żeby rozgościć się na wcześniej zarezerwowanym miejscu.

I tutaj dla Was rada: nie dejcie sie! Jak jest wolne miejsce, chociażby w przegubie, nawet 10m dalej, to nie ustępujcie miejsca. Skoro tak bardzo chce siedzieć, to niech te pare metrów przejdzie. Sory, że tak dużo : :o

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-03-21, 23:32   

hehe podobało mi sie to :grin: musze się tego nauczyć i będę oceniał każdą co wejdzie hehe

ewek 

Wysłany: 2006-03-22, 09:13   

Zgadzam sie z tym że przeważnie są to staruchy nie uprzejme ale zdarzyło mi sie pare razy że ustępując miejsca jakis starszy babie to podzekowała i zapytała czy wzią mi na kolana torbe czy torebka

naws 
MOD Team
footballer

Wysłany: 2006-03-22, 09:18   

Jeszcze sa babcie paralityczki....wchodza po schodach pol godziny bo ledwo umia podniesc noge....a w busie naraz przyspieszaja i na miejce albo szybko stanac sie obok mlodzienca. ;] ;] jak juz siadna to siadna...a pozniej gdy maja wyjsc to jakby mogy to by z tych schodow zeskoczyly i pobiegly do domu ;]

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach