Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
SACOM-net w Orzegowie
Autor Wiadomość
lemir 

Wysłany: 2008-04-14, 13:18   

Robert , widze , że Ogór już Ci udzielił wyczerpijącej odpowiedzi, a ja dodam jedynie, że jeszscze się nie zdarzyło, aby ktoś nie dostał u nas f-ry za podłączenie. Nie ma takiej możliwości i Urzędu Skarbowego się nie boimy. U nas F-ry za abonament sa wysyłane pocztą do użytkowników sieci a f-ry za podłączenie są wręczane (czy sie komuś podoba czy nie) w dniu instalacji. Wiec nie pisz bzdur, bo się ośmieszasz.
Co do łącza, to dalej mamy z 3S, tyle że faktycznie przez Netpro, bo za ta sama (niemałą kwotę ) mogliśmy tym sposobem zwiększyć szybkość łącza dostępowego a do tego teraz przynajmniej jest również łącze backup'owe na wypadek awarii 3S.
A jeżeli masz ochotę przejść do Neti, czy Telekompromitacji to powodzenia Ci życzę.
Pozdrawiam
Lemir

Przeedytowany
Mod OgóR

ramon3101 

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2008-04-14, 14:48   

A jo ściągom fest dużo :D Tak mi sie wydaje :D i Mi net łazi dobrze , ostatnim czasy pora razy mi sie wyłączoł , i to w momencie kaj grołch na Kurniku i oczcywiście zaliczyli mi to jako ucieczki... Ale tak to łazi dobrze;)

robert 

Wysłany: 2008-04-14, 19:51   

OgóR napisał/a:
I tutaj się kolego mylisz na wszystko są faktury więc nie wiem skąd wytrzasnąłeś że nie dostałeś faktury.
Druga sprawa pokaż co zostało po Faraonie? Praktycznie wszystkie urządzenia przekazowe zostały wymienione na nowe inne pozwalające na większy przesył danych, kolejna sprawa jeszcze może mi powiesz że w końcowym czasie Faraona net chodził Ci z prędkością 900 kbit ?
Niestety ale miałem styczność z netem Faraona i to praktycznie codziennie i na początku swojej działalności nie można było nic zarzucić lecz od początku października 2006 czyli po okresie nie udanych sprzedaży, odkupowania i tym podobnych transakcji siecią, które nigdy nie dochodziły do skutku net może i był ale na poziome 30 kbit/ w porywach do 60 więc nie gadaj że nie odczuwasz różnicy.
Jeżeli twierdzisz ze net raz jest a raz nie ma to dlaczego tego nie zgłaszasz.
Przejście do TP lub Netii nie jest problemem. Tylko myślisz że jeżeli zadzwonisz do nich że nie ma netu ktoś to sprawdzi możesz zapomnieć o serwisie w TP

Czyżby Twój tray był zawalony programami typu Bearshare, Ares i tym podobne jesteś jednym z głównych zapychaczy sieci ? i twierdzisz że net nie chodzi jak powinnen?

Jesli myslisz o urzadzeniach wiadomo psuja sie co jakis czas mam namysli okablowanie !! !!! bo to chyba stanowi istotna czesc sieci z tego co widze tylko podlaczacie i dopinacie sie do starych kabli ktore zawiesil faraon nie myslisz ich zmienic na nowe troche sie juz chyba wyeksplatowaly po tylu latach z tego co tez przeczytalem na temat faraon-net i serwera to troche smieszne by najpierw zakupic pozniej opisac co i jak niby jakis comodore64 nie ladnie z waszej strony pozdrawiam

Post przeedytowany ze względu na umieszczenie swojej odpowiedzi w cytacie
MOd OgóR

xmen
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 22:29   wiem jedno

witam was
od paru dni czytam to forum i chce mi sie smiać widze ze sytuacja na orzegowie jest dalej taka sama sprzedaze sieci odbiory nowe firmy stare firmy i tak w koło. a wiem z własnych zródel bo byłem ostatnio przypadkowo byłem swiadkiem pewnego spotkania na którym pewna osoba przekazywała pozwolenia na budowe sieci internetowej z czego mi wiadomo chodziło o orzegów i godule pewnej firmie nie będe tu wymieniał nazw bo pewno i tak kazdy wie o kogo chodzi ale wiem jedno ze wkrótce znów sie zacznie czy jest któs moze na forum co pamieta ile czasu zajeło im zniszczenie pana gogulskiego który miał kafejke internetową na czapli a wiem napewno ze wkrótce na orzegowie będzie znów konkurencja dla sacom czy sacomu jak kto woli bo ta systuacja juz sie powtarzała tak sie składa ze nam osoby które to wszystko organizują znam ten cały szczerze to kiedys nawet z nimi działałem DOBRZE PŁACILI ZA PEWNEGO RODZAJU USŁUGI dlatego tez chciałem wam napisac ze lepiej wziąsc sobie neo albo kablówke bo to nie ma sensu wiem z bardzo pewnych zródel ze na dniach na orzegowie pojawią sie ogłoszenia dwóch firm które otrzymały pozwolenia o których wczesniej pisałem i SIE ZACZNIE OD NOWA KAZDY ZE STARYCH ABONENTÓW WIE O CO CHODZI .

A I JESZCZE JEDNO MNIE DZIWI SACOM Z MOICH INFORMACJI KUPIŁ SIEC OD FIRMY DANIELO A Z TEGO CO WIEM SIEC NALAZEŁA DO FARAON-NET INTERNET PROVIDER I FARAON-NET SIECI INTERNETOWE I DO DZISIAJ NALEZY WIEC PEWNO ZNÓW KTOŚ ZROBIŁ NA TYM SWIĘTNY INTERES
PODRAWIAM

ramon3101 

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2008-04-14, 22:36   

Wiem , co było z Caffe Orzegów na Czapli ... Poodcinane Kable itd... Mam neta od Dawna , a jak był net od Faraona to miałem za Free ( z powodu Mojego Starego ) ... SACOM , jak narazie jest super ;) Lubię Lemira i wogóle ;)

lemir 

Wysłany: 2008-04-15, 02:14   

xmen - plotki były, są i będą. Tego nie unikniemy nigdy. Co do sieci, to zapraszam do firmy SACOM i każdemu zainteresowanemu udostępniamy umowę zakupu sieci (z określonym terenem jej działania). To, że "ktoś" mówi, iż ma nowe wizje i wchodzi z kimś (skompromitowanym notabene na rynku neta) w układy, to niech sobie opowiada.
SACOM wbrew temu co pisze 'robert' od początku stawiał sprw jasno, czyli zmienilismy serwer, zwiększyliśmy szybkość łącza, wymieniliśmy zawodne switch'e na nowe (na całej sieci) i w przeciwieństwie do tego co pisze 'robert" jeżeli podpinamy nowych abonentów (a z tego wynika że są chętni, bo wiedzą, że net teraz chodzi normalnie) to każdy nowy abonent jest podpinany na nowym kablu (szkoda, że tego nie 'robert' nie zauważył - pewnie nie widzi dalej niż 3 m a kable często są wyżej, ale cóż jego sprawa).
Od czerwca zaczniemy wymieniać szkielet sieci na światłowody z myślą o tym co opd początku mówimy klientom, czyli o dostosowaniu sieci do TV internet.
Dzisiaj zmieniliśmy serwer (i oczywiście znowu ktoś, kto nie czytał stronki www.orzegow.pl z pewnością ma pretensje, ze były zakłócenia, a tak przecież wszystkim powtarzamy - macie tam informacje. Tyle ze jak widać lepiej ściągać, grać i narzekać niż poczytać coś, co jest istotne w sieci z której się korzysta). Wiemy, że myślenie boli ale uważamy, iż czasami warto je mimo wszystko włączyć.
We wtorek też będą jeszcze zakłócenia po południu, bo teraz będą pracowały już dwa serwery i pozostało jeszcze kilka rzeczy do skonfigurowania pomiędzy nimi.
Od środy zaczynamy zmiany w ustawieniach dla użytkowników sieci, które będziemy przeprowadzać sukcesywnie do końca tygodnia, ale ta sprawa nie spowoduje juz zakłóceń w pracy sieci.
Od maja rusza usługa VOIP (telefon internetowy) oraz zapowiadany pakiet Komfort o wyższej szybkości dostępowej niż Standard.
Chyba się za bardzo rozpisałem, ale właśnie wróciłem z firmy po skończonych pracach zmiany serwera i jakoś tak chyba musiałem odreagować stres dnia codziennego.
A z pozytywnych rzeczy to tylko tyle jeszcze, że Piaseczna nie powinna mieć już kłopotów z netem, bo odkryliśmy wreszcie gdzie był błąd w sieci - najbliższe dni pokażą czy to była ta usterka.
Na koniec uwaga do xmen'a.
Może i konkurencja będzie (to nawet nas cieszy), niemniej w zezwolenia nie masz co wierzyć, bo my już mamy wszystkie i wiemy również, kto dostał odmowę. Więc jeżeli nie widziałeś papierków (lub widziałeś jakieś stare), to proponuje sie wstrzymać od opowiadania bajek - po co się narażać na opinię kogoś o kim będą mówili "powiedziała jedna baba drugiej babie, że jej kuzynka ze strony męża dowiedziała się od ciotki swojej prababci ... itd itd". Wychodzi się potem na ....
Znasz to?: "papużko, papużko , powiedz mi coś na uszko. - nic ci nie powiem boś ty plotkarz, powtórzysz każdemu kogo spotkasz"
Pozdrawiam
Lemir

robert 

Wysłany: 2008-04-16, 20:20   

witam widze ze Lemir ma niezłe sny tv na orzegowie sie mu marzy :o Lemir nie odpowiedziałeś na ostatni temat co z tymi kablami pod tytułem przewieszki po faraon-net masz zamiar je zmienić czy jeszcze będą prcowały bo to już kolejny twój termin miło być na wiosne teraz czerwiec :lol: moim zdaniem grasz na zwłoke by miec święty spokuj to moge zrozumieć aha tv w necie to mażenie wielu operatorów moim zdaniem nie do przeskoczenia przynajmniej na razie

xseb
Gość
  Wysłany: 2008-04-16, 22:14   KOMENTARZ

Witam
Tak sobie ostatnio zacząłem czytać to forum i widzę że muszę się wtrącić:

1. forum zostało powołane nie po to żeby kogoś obrażać
2. forum nie zostało powołane po to żeby nas wychwalać że sacom jest ach i och
3. to forum jest powołane dla konstruktywnej krytyki

W tym miejscu chciałem przeprosić wszystkich którzy mogli się poczuć się urażeni
w związku z zamieszczonymi tu informacjami.

A teraz komentarz:

robert 14 kwietnia - widzisz Robercie - jeżeli twój speedtest pokazuje że nie masz ok 900/350
to znaczy że coś jest nie tak - to fakt . Moje pytanie jest następujące - dlaczego my o tym nie wiemy. jeżeli piszesz na tym forum to znaczy że dotarłeś do strony orzegów.pl i znasz telefony do nas - to może zamiast się denerwować wystarczy zadzwonić do firmy lub do mnie ( +48 692 073 791 ) i powiedzieć że coś jest nie tak. Jeżeli chodzi o serwery gier to faktycznie - masakra - i tutaj dochodzimy to sedna sprawy z 3s - od momentu gdy 3s przeszło na styk tagowany to p2p mówiąc kolokwialnie się wy..bało i tyle. Dlatego (jak sam napisałeś ) że doszły cię słuchy o NETPRO podjęliśmy decyzję o współpracy w celu poprawienia tej sytuacji . Poza tym kupując razem więcej internetu od 3s mamy lepsze ceny - to chyba dobrze - przynajmniej tak mi się wydawało że za te samą kasę mamy o połowę więcej internetu +30Mbit sławnego 3SiX (byłe 3s p2p) które jeszcze nie działa poprawnie.
jeżeli chodzi o sprawy skarbowe - wiesz Robert - firmę prowadzę dopiero od 1996r i jak na razie miałem kilka kontroli skarbowych i mówiąc kolokwialnie jestem na te sprawy pies.
Nie ma takiej możliwości żeby komuś nie wypisać faktury za instalację - jeżeli ktoś nie dostał to tylko z powodu zamieszania - ale na 100% ta faktura jest wystawiona i przeszła przez kasę fiskalną. A jeżeli chodzi o odliczenie - fakt odliczyć można - ale abonament,
a nie instalację ( zachęcam do zapoznania się z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych i z ustawą o podatku od wartości dodanej VAT - www. mf.gov.pl ).
Teraz jeżeli chodzi po przejście do TP lub Netia - to tak:
Będzie mi niezmiernie przykro jeżeli przestaniesz być abonentem naszej sieci.
a teraz do przemyślenia:
Netia odpada - zanim kupiłem sieć to potrzebowałem internet - pytałem - zamówiłem - przysłali modem - a dopiero potem okazało się że brak technicznych możliwości...
TPSA - miałem jest ok tyle że trzeba pamiętać o dwóch rzeczach - umowa jest na 2 lub 3 lata ( żeby cena za 1mb była rozsądna to 3 lata ) a druga to sprubuj sobie zrobić ping do punktu styku z 60kb danych - życzę szczęścia. Mam w domu internet z ŚTK nie mogę se ping'nąć nigdzie pakietu 60kb a za 512k trza wybulić 75 zeta ( zamówiłem jak jeszcze sieci nie miałem - żeby była jasność ).
Ok teraz jeżeli chodzi o przebudowę. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o kasę :)
Widzę że nie bardzo wiesz jak to policzyć - więc trochę matematyki:
Przejęliśmy sieć z jakoś okło 160 użytkowników(aktywnych) i 3Mbit łączem z 3s abonament 30zł + vat
- PODOBNO jesteś zorjętowany ile kosztuje 1Mbit w 3s to sobie przeliczysz.
Teraz mamy ok 200 aktywnych i 15Mbit - też sobie policzysz (abonament 40pln z VAT)
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1 rozsądny switch
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1 metalowa skrzynka
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1mb DOBREGO (do -20 stopni ) kabla UTP Ultralink
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1 DOBRA wtyczka UTP czy FTP
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1mb kabla światłowodowego z linką nośną
i pewnie nie wiesz ile kosztuje 1 konwerter mediów na SM
i pewnie nie wiesz ile kosztuje średniej klasy serwer - nie PC czy jak wspomniałeś COMMODORE 64 ( pisze się przez 2m - nie miałem bo moich rodziców nie było stać - ale przeczytałem w szkole )

i pewnie nie wiesz ile kosztuje roboczogodzina instalatora ( z podatkiem )
i pewnie nie wiesz ile kosztuje ( realnie ) podłączenie 1 - słownie - jednego użytkownika

bo gdybyś wiedział to byś nie zadawał tych pytań
( na Karaiby nie starczy no chyba że na Costa Turawa :) )

Niemniej zachęcam do osobistego spotkania ( kawa w firmie - lub piwko gdzieś na mieście )
to Ci wszystko wyjaśnię tel. wyżej podałem.

A że podłączamy nowych - to fakt - są chętni czyli chyba ten net nie jest taki najgorszy - bo by się nie podłączali - tak mi się wydaje - kasa z abonamentu pozwala nam na inwestycje.
To że ich nie widać na zewnątrz to nie znaczy że ich nie ma.

Jeżeli chodzi o przewieszki to tam gdzie są uszkodzenia - są wymieniane na nowe - tam gdzie działają dobrze to zostają na razie stare ( nie jestem udziałowcem firmy MADEX ani TELEFONIKA- producent kabli i światłowodów - gdybyś nie wiedział ) .

Jeżeli chodzi o TV internet to fakt - na razie faza planów marzeń czy jak se to nazwiesz - ale to chyba dobrze a nie źle że jest jakaś wizja więc nie kumam o co chodzi.

Na temat plotek się nie wypowiadam.
a co do konkurencji to wiem tylko tyle że jeżeli jest FAIR PLAY to jest dobra.
Przez 3 lata miałem sklep komputerowy w centrum miasta - dwa sklepy dalej była konkurencja ( znana firma w Rudzie Śląskiej ) przez cały okres wysyłaliśmy sobie klientów których nie mogliśmy sami obsłużyć, pożyczaliśmy sobie towar i było git.

ale sie rozpisałem - już nie przynudzam
Pozdrawiam wszystkich internautów

właścicel

OgóR 
MOD Team

Sieć:: Vectra
Wysłany: 2008-04-17, 13:34   

I Chyba wszystko zostało konkretnie wyjaśnione.
Zapraszam do dalszej konwersacji.

fruqon 

Wysłany: 2008-04-17, 14:55   

Panie "właścicielu", ja bym proponował podpisywac sie z imienia i nazwiska pod swoimi postami, tak zeby nie bylo watpliwosci o kogo chodzi. Myślę ze taka jest zasada że osoby zabierające oficjalnie głos w jakiejś sprawie a w szczegolnosci przedstawiciele firm i urzędów podpisują się pod swoimi postami, pismami, listami itp. z nazwiska. Proponuje tez założyć konto na forum.

xseb
Gość
Wysłany: 2008-04-17, 21:12   dla FURGONA

witaj
wiesz - głos zabrałem tylko dla tego ze uważałem że muszę go zabrać bo sprawy zaczęły Wam się wymykać z pod kontroli.
Konta nie będę zakładał bo nie widzę takiej konieczności.
Widzę że nie jesteś abonentem naszej sieci bo wiedział byś jak się nazywam ( FAKTURA VAT - pod każdą się podpisuję ), a poza tym Ty też nie nazywasz się furgon - więc o czym mowa

pozdrawiam

właściciel

P.S. jak ktoś chce pogadać osobiście - poznać mnie to zapraszam - telefon podałem ale przypominam 692 073 791

fruqon 

Wysłany: 2008-04-17, 21:48   

xseb napisał/a:

Taka jest po prostu reguła że jeżeli piszesz coś jako przedstawiciel jakiejś firmy czy urzedu to podpisujesz się pod tym imieniem i nazwiskiem. Nieważne czy jest to email czy post na forum. Warto zwrocic uwage na takie szczegóły bo buduje zaufanie do firmy.
Cytat:

W takim razie każdy może się tu pod ciebie podszyć i napisac jakieś bzdury jako kolejny "xseb", wiesz o co mi chodzi.

Ja sie nie podpisuje nazwiekiem bo wypowiadam sie tu jako osoba prywatna, dodatkowo niezwiazana w zaden sposob z Waszą firmą, ale jak wolisz, pomyslalem ze warto zwrocic na to uwagę.

xseb
Gość
Wysłany: 2008-04-18, 22:23   :)

z tego co zauważyłem lemir też wypowiada sie jako firma ( czasami bez konsultacji z firmą :) )a nikt mu takich uwag nie robi :)
pozdrawiam

fruqon 

Wysłany: 2008-04-18, 22:55   

Ale lemir chyba nie jest "włascicielem" tej firmy, poza tym zalozyl tu konto wiec mozna przynajmniej w tym stopniu zweryfikowac to co pisze że nikt sie pod niego nie podszyje, a jesli jestes wlascicielem tej firmy to powinienes wiedziec że pod każdym slowem wypowiedzianym w imieniu tej firmy powinno sie znaleźć nazwisko danego pracownika, inaczej takie pismo czy post na forum jest nic nie warte i równie dobrze może je napisać jakieś znudzone dziecko neo. Piszac tu jako jakis "xseb" wystepujesz tu jako jakas calkiem anonimowa osoba co do ktorej nie ma zadnej pewnosci ze posiada jakiekolwiek kompetencje do zabierania glosu w tej sprawie, nie wiadomo nawet czy kiedykolwiek korzystales z sieci o ktorej piszesz.
Co jezeli nastepnego posta napisze jakis inny "xseb" i napisze w nim że zabiera kase z abonamentu, sprzedaje kable i jedzie na wyspy a uzytkownicy niech sobie radza na wlasna reke?

Dla mnie to jest troche nieprofesjonalne podejscie, ale to Wasza sprawa, eot.

lemir 

Wysłany: 2008-04-20, 18:26   

A ja tą dyskusję pomiędzy frugonem a xseba pozostawię bez komentarza (chociaż też co sobie pomyślałem to moje), bo są ciekawsze tematy niż spieranie się o to czy ktoś wchodzi na stałym nick'u, czy nie.
Powiedz frugon (o ile jesteś użytkownikiem sieci SACOM.Net, czy teraz po zmianie serwera internet chodzi dobrze ? (bo powinien, przynajmniej tym, którzy nie mają ustawionego IP na automat).
Od poniedziałku zaczynamy wprowadzać nowy system logowania do sieci z indywidualnych komputerów, więc przestanie istnieć zjawisko, które do tej pory się zdarzało pod postaci komunikatu w stylu "konflikt adresu IP".
W maju (czyli już niebawem) rusza usługa VOIP i pakiet "Komfort"
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Leszek

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach