|
Oświetlenie |
| Autor |
Wiadomość |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 18 Dołączył: 03 Lut 2006 Posty: 465 Skąd: OrZeGóF CiTy
|
Wysłany: 2006-08-28, 09:12 Oświetlenie
|
|
|
witam dzis mam do was pytanie czy nie wiecie ile można mieć maksymalnie przednich świateł w aucie, dokładniej to tak, kiedyś był przepis że w pojexdzie silnikowym z wyjatkiem traktorów, jednośladów itd., czyli samochody osobowe, cieżarowe, zestawy, mogły mieć z przodu 4 światła(reflektory) + 2 przeciwmgielne czyli razem 6. Tak więc jak w samochodach ciężarowych są 2 zespolone lampy mijania z drogowymi, 2 przeciwmgielne, i 4 halogeny na dachu lub prze zderzaku to czy jest to zgodne z przepisami, bo z tego co wiem to zabierali za to dowód lub kazali ściągać halogrny -zalezy na jakiego trafiło. jak ktos wie cos na ten temat to niech pisze albo jak ma taki przepis to ja bym poczytał o tym bo znaleźć nie umie.
pozdro |
|
|
|
 |
|
|
misiek

Sieć:: NetPro
|
Wysłany: 2006-08-28, 13:57
|
|
|
pierwsze slysze o takim durnym przepisie... jak sie czegos dowiem to dam Ci znac...
od razu Ci powiem, ze w osobowce mam 2 standardowe lampy, a w jeepach widzialem i po 10 lamp... jakos tak jezdza... |
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

|
Wysłany: 2006-08-29, 21:54
|
|
|
jakoś... wiesz, jest masa aut które jeżdżą a nie są zgodne z przepisami.. przykład: tuning optyczny (zewnętrzny) brak klamek, brewki, folia na tylnych lampach (ogólnie ściemnione) orurowania przodu samochodów, lampy i wiele wiele innych rzeczy ktore smieszą np że nie mozna miec swiecących wentylkow, anten, diód w spryskiwaczach itd bo rozprasza innych kierujących... wiem że było tak że lamp razem ogólnie mogło być 4 i 2 przeciwmgielne jeżeli posiadały homologacje a nie wiem jak jest teraz bo widze duzo ofert sprzedających zestawy 4 lub 6 halogenów na zderzaki lub dach i sie zastanawialem po co to skoro i tak jest zabronione . szukałem też cos o światłach z przodu i znalazłem że dozwolone jest mieć białe lub żółte selekttywne, obrysówki białe lub barwy żółtej do iluś tam parametrów swiatła nie pamietam znowu pisze ze nie może być czerwonych i niebieskich "migających" bo to jest zastrzezone dla pojazdow uprzywilejowanych i nie pisze że stale świecących dlatego przepisy same sobie zaprzeczają i nie wiadomo jak robic zeby bylo dobrze... ale chyba jakby nie zrobil to w polsce dobrze nie bedzie heh |
|
|
|
 |
nieważne

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 16 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Halymba pany
|
Wysłany: 2006-09-06, 16:58
|
|
|
Ciuu, homologacja na halogeny? Wiem ino, że popularne wożenie "pucharków" zazwyczaj na górze sam. ciężarowych jest wzbronione. Jednak idzie zoboczyć, jak to jest przestrzegane co 2. T.I.R. mo fajne ogrągłe pucharki (zazwyczaj 4) na dachu i tak fajnie sie żażą. To niby jest wzbronione. Tyla wiem jo |
_________________ 2M62 - ПФПФКШТ!
 |
|
|
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

|
Wysłany: 2006-09-07, 22:35
|
|
|
to własnie mi sie tak zdawało na stronach ministerstwa sie wypowiadali eksperci to mowili ze 4 lampy łącznie mogą byc z przodu w calym aucie, a wiem ze jezdza duzo ma tak porobione bo widzialem pod kopalniami ze co 3-4 ciagnik ma halogenki nie wiem tylko jaka jestreakcja niebieskich panów na to bo nie wiem czy moge zalozyc czy nie ciagniki 4 i 5-cio letnie wiec sie nie bedzie mial do czego przyczepić i moze za to uwalic...hmm |
|
|
|
 |
|
|