Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Oświetlenie
Autor Wiadomość
Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2006-08-28, 09:12   Oświetlenie

witam dzis mam do was pytanie czy nie wiecie ile można mieć maksymalnie przednich świateł w aucie, dokładniej to tak, kiedyś był przepis że w pojexdzie silnikowym z wyjatkiem traktorów, jednośladów itd., czyli samochody osobowe, cieżarowe, zestawy, mogły mieć z przodu 4 światła(reflektory) + 2 przeciwmgielne czyli razem 6. Tak więc jak w samochodach ciężarowych są 2 zespolone lampy mijania z drogowymi, 2 przeciwmgielne, i 4 halogeny na dachu lub prze zderzaku to czy jest to zgodne z przepisami, bo z tego co wiem to zabierali za to dowód lub kazali ściągać halogrny -zalezy na jakiego trafiło. jak ktos wie cos na ten temat to niech pisze albo jak ma taki przepis to ja bym poczytał o tym bo znaleźć nie umie.
pozdro

misiek 

Sieć:: NetPro
Wysłany: 2006-08-28, 13:57   

pierwsze slysze o takim durnym przepisie... jak sie czegos dowiem to dam Ci znac...
od razu Ci powiem, ze w osobowce mam 2 standardowe lampy, a w jeepach widzialem i po 10 lamp... jakos tak jezdza...

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-08-29, 21:54   

jakoś... :D wiesz, jest masa aut które jeżdżą a nie są zgodne z przepisami.. przykład: tuning optyczny (zewnętrzny) brak klamek, brewki, folia na tylnych lampach (ogólnie ściemnione) orurowania przodu samochodów, lampy i wiele wiele innych rzeczy ktore smieszą np że nie mozna miec swiecących wentylkow, anten, diód w spryskiwaczach itd bo rozprasza innych kierujących... :shock: wiem że było tak że lamp razem ogólnie mogło być 4 i 2 przeciwmgielne jeżeli posiadały homologacje a nie wiem jak jest teraz bo widze duzo ofert sprzedających zestawy 4 lub 6 halogenów na zderzaki lub dach i sie zastanawialem po co to skoro i tak jest zabronione ;/ . szukałem też cos o światłach z przodu i znalazłem że dozwolone jest mieć białe lub żółte selekttywne, obrysówki białe lub barwy żółtej do iluś tam parametrów swiatła nie pamietam znowu pisze ze nie może być czerwonych i niebieskich "migających" bo to jest zastrzezone dla pojazdow uprzywilejowanych i nie pisze że stale świecących dlatego przepisy same sobie zaprzeczają i nie wiadomo jak robic zeby bylo dobrze... ale chyba jakby nie zrobil to w polsce dobrze nie bedzie heh

nieważne 

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-09-06, 16:58   

Ciuu, homologacja na halogeny? :D Wiem ino, że popularne wożenie "pucharków" zazwyczaj na górze sam. ciężarowych jest wzbronione. Jednak idzie zoboczyć, jak to jest przestrzegane -> co 2. T.I.R. mo fajne ogrągłe pucharki (zazwyczaj 4) na dachu i tak fajnie sie żażą. To niby jest wzbronione. Tyla wiem jo :cool:

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-09-07, 22:35   

to własnie mi sie tak zdawało na stronach ministerstwa sie wypowiadali eksperci to mowili ze 4 lampy łącznie mogą byc z przodu w calym aucie, a wiem ze jezdza duzo ma tak porobione bo widzialem pod kopalniami ze co 3-4 ciagnik ma halogenki nie wiem tylko jaka jestreakcja niebieskich panów na to bo nie wiem czy moge zalozyc czy nie :D ciagniki 4 i 5-cio letnie wiec sie nie bedzie mial do czego przyczepić i moze za to uwalic...hmm

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach