Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Może ktoś pomoże?
Autor Wiadomość
ALIAS77 

Sieć:: Lan 128/64 z STK
Wysłany: 2006-04-19, 10:56   Może ktoś pomoże?

Mam taki mały problem z reinstalacją systemu!!!!(jestem zielony w temacie komuterowym ,więc wybaczcie nieprofesjonalny opis!!!) A więc podczas instalacji winxp z sp1 mam płytę włożoną do stacji dysków i rozpoczyna sie instalacja, win nie widzi sterowników z twardego i zawsze muszę wrzucac dyskietke z biosem(chyba tak to sie nazywa?) no i wszystko szło zawsze dobrze ale ostatnio wypisuje mi taki tekst:
Plik txtsetup.oem wywołał niespodziewany błąd (4098) w wierszu 1742 w d:\xpsp1bas\e\boot\setup\oemdisc.c.
i dalej nic nieumiem już zdziałać!!!
Gdy w opcji szukaj w winie wpisuje :
d:\xpsp1\base\boot\setup\oemdisc.c. to wyskakuje taka informacja-
-
: d:\xpsp1\base\boot\setup\oemdisc.c. odwołuje się do lokalizacji,która jest niedostępna .Może ona znajdowac sie na dysku twardym tego komputera lub w sieci .Upewnij sie że dysk jest własciwie włożony i że masz połączenie z internetem lub siecią a następnie spróbuj ponownie.Jeśli nadal nie będzie można zlokalizowac informacji być może zostały one przeniesione w inne położenie.

A jesłi próbuje zainstalowac win przy włączonym systemie to wogóle nie widzi twardego nawiet jak mam włożoną dyskietke z biosem. Mam nadzieję że ktoś mi coś doradzi .Zapomniałem napisać że system narazie chodzi normalnie i oprócz dłuższego wgrywania systemu nie zauważyłem żadnych problemów.Z góry dziękuję . :cry:

misiek 

Sieć:: NetPro
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2006-04-19, 11:26   

hmm... ja nie radze robic reinstalacji systemu, tylko od razu format c: i nie bedziesz mial takich cyrkow. Moze i wiecej roboty bo trzeba wszystkie programy od nowa wgrac, ale zareczam, ze komputer bedzie szybciej chodzil. Ja mam na cd windows xp z sp2, chcesz to Ci wypale ?? :) A ta dyskieta to z DOSEM a nie BIOSEM ;)

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 13:30   

misiok napisał/a:
A ta dyskieta to z DOSEM a nie BIOSEM ;)

Tu nie chodzipewnie ani o BIOS ani DOS tylko prawdopodobnie o stery do HDD, mozliwe że ALIAS77 ma zrobionego RAID'a albo coś w tym kierunku.

Proponuje wejść na stronke producenta Twojego dysku twardego i ściagnąć sobie na nowo tą dyskietke ze sterownikami.
Jesli to nie pomoże to spróbuj zainstalowac system z innej kopii systemu - najlepiej wersji bez Service Pack'a 1 lub z Service Pack'iem 2 i dopiero po zainstalowaniu systemu ściągnąc sobie te aktualizacje i zainstalować.

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-19, 15:46   

Tu nie chodzipewnie ani o BIOS ani DOS tylko prawdopodobnie o stery do HDD, mozliwe że ALIAS77 ma zrobionego RAID'a albo coś w tym kierunku.

Proponuje wejść na stronke producenta Twojego dysku twardego i ściagnąć sobie na nowo tą dyskietke ze sterownikami.
Jesli to nie pomoże to spróbuj zainstalowac system z innej kopii systemu - najlepiej wersji bez Service Pack'a 1 lub z Service Pack'iem 2 i dopiero po zainstalowaniu systemu ściągnąc sobie te aktualizacje i zainstalować.[/quote]

;;mozliwe że ALIAS77 ma zrobionego RAID'a albo coś w tym kierunku.'' a co to jest ten RAID?Jeśli moge spytać?

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 15:55   

ALIAS77 napisał/a:
a co to jest ten RAID?Jeśli moge spytać?

(Redundant Array of Independent Disks) - 2 (lub wiecej) dyski o takiej samej lub zblizonej pojemności połączone specjalnym interfejsem dzieki czemu otrzymujemy jeden dysk (ktory oczywiscie mozna pozniej podzielic na dowolne partycje) który jednak jest 2 razy szybszy niz 2 osobne. Istnieje kilka rodzajów macierzy RAID.
Podaj wiecej szczegółów to może pomozemy cos wiecej. A może jednak system zainstaluje sie bez żadnej dyskietki ze sterami do HDD ?

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-19, 16:12   

stary dziad napisał/a:
ALIAS77 napisał/a:
a co to jest ten RAID?Jeśli moge spytać?

(Redundant Array of Independent Disks) - 2 (lub wiecej) dyski o takiej samej lub zblizonej pojemności połączone specjalnym interfejsem dzieki czemu otrzymujemy jeden dysk (ktory oczywiscie mozna pozniej podzielic na dowolne partycje) który jednak jest 2 razy szybszy niz 2 osobne. Istnieje kilka rodzajów macierzy RAID.
Podaj wiecej szczegółów to może pomozemy cos wiecej. A może jednak system zainstaluje sie bez żadnej dyskietki ze sterami do HDD ?

A może jednak system zainstaluje sie bez żadnej dyskietki ze sterami do HDD ?---- jeśli nie wrzuce dyskietki wypisuje mi że nie znależiono dysku twardego :roll:

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 16:53   

No to zassij na nowo te sterowniki ze stronki producenta, o tym jaki masz dysk dowiesz sie np. klikajac "Moj komputer" > "Właściwości" > "Dysk lokalny "x"" > "Sprzet".

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-19, 17:50   

stary dziad napisał/a:
No to zassij na nowo te sterowniki ze stronki producenta, o tym jaki masz dysk dowiesz sie np. klikajac "Moj komputer" > "Właściwości" > "Dysk lokalny "x"" > "Sprzet".

Klikam na mój komputer -własciwosci i za h...ja nie moge znalesc,, Dysk lokalny'' jedynie w ogólnych pisze to
AMD Sempron{tm} 2500+ 1,75GHz,512MB RAM

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 18:12   

Klikasz 2 razy ikone "Moj komputer" - otworzy sie okno w którym będą pokazane dyski które masz w komputerze, stacje CD, stacje dyskietek itd. Kliknij prawym myszy na np. "dysku lokalnym C" i wybierz "Właściwości" a nastepnie zakładkę "Sprzet" - tam będą nazwy twoich urządzeń - w tym i dysku twardego.

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-19, 18:23   

stary dziad napisał/a:
Klikasz 2 razy ikone "Moj komputer" - otworzy sie okno w którym będą pokazane dyski które masz w komputerze, stacje CD, stacje dyskietek itd. Kliknij prawym myszy na np. "dysku lokalnym C" i wybierz "Właściwości" a nastepnie zakładkę "Sprzet" - tam będą nazwy twoich urządzeń - w tym i dysku twardego.

OK zajarzyłem :ST312082 7AS SCSI Disck Device
Stacja dyskietek
_NEC DVD_RW ND-3520A
Generic DVD-ROM SCSI DdRom Device
takie cosik mi wypisuje :roll:

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 19:40   

Ok, a wiec masz dysk Seagate o pojemności 120 GB, predkośc obrotowa: 7200 - jest to dysk SATA, dlatego musisz podczas instalacji windowsa wkładac dyskietke ze specjalnymi sterownikami. Możesz też ten dysk zainstalowac pożniej juz w Windowsie ale musiałbys miec drugi dysk (nie SATA). Ok, mniejsza z tym. Konkrety:

Wchodzisz tutaj: http://www.seagate.com/su...rs/discwiz.html
Na dole po lewej stronie klikasz "Download now" - przechodzisz kolejne kroki - niestety po angielsku ale chyba dasz rade.
W końcu ściagniesz program za pomoca którego nagrasz nowa dyskietkę.
Dalej chyba juz sobie poradzisz - wkladasz plyte z Windowsem (w celu reinstalacji systemu), potem w odpowiednim momencie wkladasz dyskietke z nagranymi wczesniej sterownikami, instalujesz Windowsa itd.

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-19, 20:06   

napisałes-,,wkladasz plyte z Windowsem (w celu reinstalacji systemu), potem w odpowiednim momencie wkladasz dyskietke z nagranymi wczesniej sterownikami, instalujesz Windowsa itd.'' itak zawsze robiłem win instalowal sie normalnie ale teraz własnie po włożeniu dyskietki z tymi sterownikami wyskakuje mi ten błąd.Mniejsza z tym sciągam to co kazałes ...zobaczymy???

[ Dodano: 2006-04-19, 20:11 ]
Ściągneło sie ale z mojego kulawego angielskiego wywnioskowałem że musze miec czystą dyskietke aby to nagrac ,której oczywiscie nie posadam!!!!!

shv1 

Wysłany: 2006-04-19, 21:26   

ALIAS77 napisał/a:
potem w odpowiednim momencie wkladasz dyskietke z nagranymi wczesniej sterownikami, instalujesz Windowsa itd.'' itak zawsze robiłem win instalowal sie normalnie ale teraz własnie po włożeniu dyskietki z tymi sterownikami wyskakuje mi ten błąd

Ok, ale moze te pliki sa uszkodzone (skoro wczesnej wszystko dzialało ok), jedyny sposób zeby to zweryfikowac to nagrac je ponownie.
ALIAS77 napisał/a:
Ściągneło sie ale z mojego kulawego angielskiego wywnioskowałem że musze miec czystą dyskietke aby to nagrac ,której oczywiscie nie posadam!!!!!

Heh, no z tym Ci juz nie pomoge, może to byc zamiast dyskietki tez plyta CD - wystarczy nad przyciskiem "Download now" zaznaczyć opcje "Bootable CD ISO Image" i dalej juz to samo.
Nastepnie nagrywasz sobie ten ściagniety plik za pomocą np. programu Nero na plyte CD uzywając opcji "Nagraj obraz" albo podobnej, ale najlepiej nagrac to na dyskietke.

PS. Jesli chcesz cytowac wybrany tekst to wystaczy go zaznaczyc i kliknąć guziczek:

shoovarek1

ALIAS77 

Wysłany: 2006-04-20, 20:31   

Zrobiłem tak jak radziłeś -wgrałem sterowniki na nową dyskietke i....... cos dalej nie chodzi ,wczesniej wypisywało mi ----
Plik txtsetup.oem wywołał niespodziewany błąd (4098) w wierszu 1742 w d:\xpsp1bas\e\boot\setup\oemdisc.c.
to teraz wypisuje -,,Nie można odnaleśc pliku txtsetup.oem"
Już zaczynam miec dość komputera :roll:

shv1 

Wysłany: 2006-04-20, 22:19   

Spokojnie, załatw sobie inną wersje systemu, najlepiej zwykłą bez "Service pack 1" albo wersję z "Service pack 2" i spróbuj zainstalowac system z takiej własnie płyty.

shoovarek1

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach