Godula i Orzegów forum

Godula i Orzegów Strona Główna Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Droga
Autor Wiadomość
Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2006-04-11, 19:53   

szczerze to mi to nie robi roznicy czy beda tramwaje czy nie :D i tak nimi nie jezdze :D gorzej z innymi co dojezdzaja do pracy, szkoly lub domów... ja zamierzam sobie prawko, jak tylko bede mogl, zrobic, a narazie sobie bede bzykał skuterem ewentualnie czasem busem.... a tramwajami nie jezdze bo nie dojezdzaja na ul hlonda -rumcajs hehehe <zart> :P :P

naws 
MOD Team
footballer

Sieć:: Neostrada
Zaproszone osoby: 27
Wysłany: 2006-04-11, 20:30   

No np ja jezdze do szkoly i na treningi tramwajami..a tramwaji tak szybko nie zlikwiduja... bo niby po co mialy by byc produkowane te następne nowe, które fakt faktem nie jezdzą jeszcze u nas w Rudzie Śląskiej ale w takich miastach jak Katowice, Bytom, Chorzów wiekszosc to sa juz te nowe tramwaje...a w Rudzie Sl prędzej wymienią te stare na nowe niz zlikwidują linie tramwajowe. ;]

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-04-11, 20:48   

no tez mi sie tak zdaje ze zostaną chocby na to ze nimi duzo ludzi jezdzi i nie przynosza strat :] co innego jakby jezdzily ale puste bez ludzi.... :]

OgóR 
MOD Team

Sieć:: Vectra
Wysłany: 2006-04-11, 22:43   

Straty przynoszą wystarczy spojrzeć w jakim stanie jest torowisko.
Druga sprawa ilu ludzi kasuje bilet w tramwajach?Choć ostatnio fajne naloty są przynajmniej na 9 z tego co slyszałem wskakuje czasem 3 a nawet 4 kontrolerów i heja!
Wymienią na nowe? Hmm nie sądze z tym wiąże się modernizacja lub wymiania torowiska ponieważ te nowe tramwajem(kursujące na trasie 6,41 Bytom->Katowice) mają albo inną oś albo coś w tym stylu wiem że konieczna jest przebudowa torowiska

nieważne 

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-04-12, 21:19   

Spokojnie spokojnie. Nowe tramwaje są produkowane dla np. Warszawy, gdzie modernizują torowiska, przerabiają wagony (obecnie jeden już jest) na napęd z baterii (czyli jedziemy bez sieci nad torami), rozszerzają swój zasięg itp. Ogólnie Warszawa stawia na tramwaje. U nas w firmie Tramwaje Śląskie panuje jeszcze głęboka komuna w szeregach prezesów, kierowników itp. Wszyscy związani z TŚ sądzą, że tramwaje są od tego, żeby przynosić zyski dla firmy, a nie po to, żeby służyć ludziom. Kolejny problem to KZK GOP. Miasto płaci organizatorowi komunikacji (czyli całemu KZK GOPowi ;/ ) a KZK GOP kroi sobie stawkę za wozokilometr i dopiero te obkrojone pienidządze trafiają do przewoźnika (około 3,50 zł za autobus i 6,30 za tramwaj). W innych miastach takiego "łącznika" pomiędzy miastem i przewoźnikiem nie ma, dlategoż przewoźnicy pozwalają sobie kupić (tak jak np. Poznań) 50 nowoczesnych niskaczy z wyższej półki). Inną sprawą jest, że TŚ sami sobie wbijają gwoździe do trumny. Dlaczego? Wagony się psują - niewyjeżdżają na linie. Kontrola ruchu KZK GOP sprawdza czasem, czy każdy kurs jest wykonany odpowiednim taborem, jeśli nie - nakładane są kary. Za brak jednego kursu ponad 1000 zł (chyba 1000...). Wystarczy policzyć, że taki jeden wagon robi około 10 kółek (czyli 20 kursów) dziennie. A jak nie wyjedzie 40-50 wagonów w jeden dzień, to wielkość kary rośnie przez co firma nie ma na naprawy i tak sie koło zamyka. CIEKAWOSTKA: najnowsze wagony są z 1989r. (Nie licze tych co szurają na 6/41). Najstarsze to dziadkowie z 1970r. Sorka, że tak dużo :wink:

naws 
MOD Team
footballer

Wysłany: 2006-04-12, 21:26   

OgóR napisał/a:
Druga sprawa ilu ludzi kasuje bilet w tramwajach

Moze maja miesięczne tak jak np ja..bardzo duzo osob ma juz miesięczny z powodu wprowadzenie kontrolerów w autobusach z Bytomia... A myślę ze bilety zostaly polączone tzn. bilet mozna wykorzystac i w tramwaju i w autobusie, po to aby uzyskac jakies podzielone zyski i na linie tramwajowe i na autobusowe ale nie wiem czy to ma jakis sens i czy przynosi jakies rezultaty...moze takie ze troche mniej (ale nieznacznie) papieru na bilety trza drukowac.. ;]

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-05-08, 16:56   

wlasnie a jak ktos ma miesieczny na busy to lepiej dodac te 2-3 złote i miec na tramwaj gdzie zawsze mozna wejsc jak busa nie ma :)

Gościu

Wysłany: 2006-08-27, 13:45   

nieważne napisał/a:
Spokojnie, za kilka lat wywala z tamtad tory tramwajowe (tramwaje upadaj? :jupi: ) to bedzie wiecej miejsca :twisted:

Twoje niedoczekanie.... :twisted: tramwaje nie znikną z Śląskich dróg tak szybko, ja jestem optymistom i wiem że te czasy już mineły, a tym bardziej 9-tka jest jedną z kilku dobrze opłacalnych linii...
Teraz jest ładny krawężnik i można sobie jechać,a nie tak jak kiedyś autobus + auto+ tramwaj i wszytko stoło, teraz mnie to wali czy tam dwia tiry stoją jo mom krawężnik :cool:

[ Dodano: 2006-08-27, 13:56 ]
nieważne napisał/a:
-ciach- CIEKAWOSTKA: najnowsze wagony są z 1989r. (Nie licze tych co szurają na 6/41). Najstarsze to dziadkowie z 1970r. Sorka, że tak dużo :wink:

Musze Cię zmartwić jest 8 wozów z roku 2000/2001 z tego jeden niestety po kolizji z tirem został skasowany... są to wagony nie nowe ale od podstaw odbudowane, wszystko poza szkieletem jest w nich wymienione :smile: można je rozpoznac po nowych siedzeniach i pisku przy rozruchu. A za niedługo podobno miasta mają przejąć tramwaje więc będą musieli tak samo jak ulicami zajmowac się torami. więc powinno się poprawić wioadomo że nie od zaraz ale stopniowo remonty torowisk i nowe wozy + remonty.
Co do Citadisów (nowe niskopodłogowce) mogą one kursowac tylko na trasie B-K bo sie poprostu gdzie indziej nie mieszczą są szersze i wyższe, gdyż cała aparatura jest na dachu, np. most w chebziu jest za niski dla nich, tory też muszą być conajmniej po remoncie bieżącym gdyż jadąc po wybojach urywają się z czasem czujniki przy kołach..mo i kwestia zasilania pozostaje...nowe podstajce i małe sekcje ale to już wniianie w szczegóły..ja tez przepraszam że tak duuuzio ;/

Gumiś 
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Wysłany: 2006-08-27, 20:48   

wybaczamy :D

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2006-08-27, 22:34   

Nic się nie stało wcale nie za dużo.
Prosimy o jeszcze bardziej szczegółowe wtajemniczenie.

Gościu

Wysłany: 2006-09-02, 13:36   

OgóR napisał/a:
Nic się nie stało wcale nie za dużo.
Prosimy o jeszcze bardziej szczegółowe wtajemniczenie.

a o co konkretnie chodzi?? bo lepiej jak nakierujecie to jak bede wstanie to odpowiem :mrgreen:

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2006-09-02, 14:49   

Akurat w tym temacie chodzi o ulice Niedurnego ale można tutaj zachaczyć o problem wycofania ruchu w dzielnicy Nowy Bytom i takie tam.

nieważne 

Sieć:: tepsa...
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-09-05, 21:49   

[ Dodano: 2006-08-27, 13:56 ]
nieważne napisał/a:
-ciach- CIEKAWOSTKA: najnowsze wagony są z 1989r. (Nie licze tych co szurają na 6/41). Najstarsze to dziadkowie z 1970r. Sorka, że tak dużo :wink:

Musze Cię zmartwić jest 8 wozów z roku 2000/2001 z tego jeden niestety po kolizji z tirem został skasowany... są to wagony nie nowe ale od podstaw odbudowane, wszystko poza szkieletem jest w nich wymienione :smile: można je rozpoznac po nowych siedzeniach i pisku przy rozruchu. [/quote]

Pewno Ci - drogi kolego - chodzi o wagony typu 105N/MH z rozruchem tyrystorowym :smile: Niestety musze Cie zasmucić, ale w papierach mają wpisane rok produkcji jako 1992, 1984, 1986. Podobnie jak autobusy. Co z tego, że wymienili mu szkielet, blachy, wnętrze, wsadzili silnik EURO 2 i automata skrzynie, jak rok produkcji to dalej jest powiedzmy 1985... OKE! KONIEC KURDE :D Jak coś to priv kolego :)

OgóR 
MOD Team

Wysłany: 2007-01-02, 14:02   

Droga jak droga ale długo nie trzeba było czekać już są efekty wszystkie guliki zapadają się i już jeździmy po wybojach.
A z drugiej strony wcale nie widać tam różnicy, aby ta droga była poszerzona jedyne to to że została oddzielona od torowiska i to duży plus.

naws 
MOD Team
footballer

Wysłany: 2007-01-03, 12:17   

OgóR napisał/a:
Droga jak droga ale długo nie trzeba było czekać już są efekty wszystkie guliki zapadają się i już jeździmy po wybojach

Widomo...porządnych materialow na porzadna przebudowe drogi sie nie oplaca robic....

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach