|
Godula i Orzegów
Forum mieszkańców Goduli i Orzegowa
|
|
Dälek |
| Autor |
Wiadomość |
MoLiBd3N
MOD Team

Sieć:: ŚTK
Wiek: 20 Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 23 Skąd: Z Nienacka
|
Wysłany: 2007-02-07, 09:56 Dälek
|
|
|
Dälek - jak dla mnie, jeden z najciekawszych kolektywów z nurtu alternatywnego (awangardowego?) hip-hopu. Bardzo nietypowy pod wzglęgem muzycznym, ponieważ głównym nośnikiem melodii (i/albo noisowego hałasu) są partie gitar (być może nagrane nawet przez Oktopusa - członka zespołu), ale nie w pierwotnej postaci, a dość mocno zmiksowane. Co prawda nie słyszałem wszystkiego z hip-hopu, ale ten zespół (a szczególnie album "Absence") to chyba najoryginalniejsza rzecz z tego gatunku, jaką znam.
Krótko mówiąc: potężna ściana dźwięku (ale inaczej, niż w zespołach rockowych i metalowych), brudne, niskie brzmienie, mroczny klimat (ale nie karykaturalnie mroczny). Do tego dochodzą dobre (i równie mocne, jak muzyka) teksty eMCe Dälek'a. Aha - jeszcze skrecze.. Jest za nie odpowiedzialna jedna osoba. Mój kumpel, któremu to podrzuciłem i który na hip-hopie zna się dość dobrze, napisał o tym: "Najlepsze jest to, że (prawie?) każdy kawałek ma partie skreczy, z odpowiednio dobranymi cut'ami. Takie coś nieczęsto zdarza się w hip-hopie.". Mogę dodać tylko tyle, że się zgadzam. Jak napisał Gombrowicz (oczywiście nie w takim kontekście), Dälek gwałci przez uszy
Sama warstwa muzyczna klimatem odrobinę skojarzyłą mi się z dwoma albumami Tricky'ego (moimi ulubionymi - "Angels With Dirty Faces" i "Pre-Millenium Tension"), pod względem zabrudzonego brzmienia i chorego klimatu (osiągniętymi za pomocą innych środków).
Dorobili się dwóch pełnych albumów oraz kilku EPek i splitów, nagranych m.in. z Kid 606, Velmą i Faust (!!!). Kilka słów o pełnych wydawnictwach:
* "From Filthy Tongue of Gods and Griots" z 2002 r. jest dość różnorodne, też pod względem gitar, które czasami występują w prawie pierwotnej formie. Momentami da się wyczuć klimat psychodelii.
* "Absence" / 2004. To dopracowanie i skondensowanie formuły z poprzedniego albumu - konkretniej, mocniej, etc. Sample gitarowe stały się bardziej nieczytelne (ale nadal słychać, że to gitary). Genialny, osobliwy album.
Wydaje ich Ipecac (dla niezorientowanych - wytwórnia Mike'a Pattona). Grali koncerty przed Isis, Tomahawk, Melvins (to metalowe zespoły), stąd nie są popularni w stricte hip-hopowych szeregach, a raczej wśród ludzi otwartych na nowe rzeczy.
Poleciłbym ich raczej osobom, które szukają w muzyce (ogólnie, nie tylko hip-hopowej) świeżości, nowatorstwa, niż hip-hopowym ziomom. Choć odstraszać może nieco mocne brzmienie (moja siostra powiedziała mi, że przypomina wiercenie, albo skrzypienie drzwi - ale mocno przesadziła )
Proszę państwa, 27. lutego wychodzi "Abandoned Language" - nowa płyta duetu (niestety już bez Stilla - turntablisty, dotychczas odpowiedzialnego za kapitalne skrecze).
Tak będzie wyglądać okładka:
Mam link do płytki na "rapidshare" jeżeli ktoś chce posłuchać to prosze na pw
Od wczorajszego wieczora katuję "Abandoned Language" - ich nowy album. Dosłownie zmiótł mnie z powierzchni ziemi. Klimat nadal jest chory, psychodeliczny (co najmniej jak rysowanie w AutoCADzie ścianki szczelnej z fundamentowania ;D), ale tym razem osiągnięty zupełnie innymi środkami. Nie ma hałasu, po noise'owym zacięciu nie pozostało większych śladów. Muzyka nadal oparta jest na przetworzonych gitarach (w dużej mierze), ale już nie na samym przesterze, a na innych efektach. Są też smyki, saksofon i wiele innych ciekawych rzeczy. Sam MC Dalek stwierdził, że gdyby porównać ich do Pink Floyd, ten album jest ich 'ciemną stroną księżyca'. Mnie się podoba tu różnorodność przy jednoczesnym zachowaniu stylu. Zdecydowany krok do przodu.
Słucham tego i słucham i nie mogę się nadziwić, jak można coś tak genialnego zrobić. Być może po dogłębnym poznaniu uznam "Abandoned Language" za najlepszy album Dalek-a. Już mogę w ciemno powiedzieć, że to jedna z płyt roku 2007.
Jeśli ktoś słucha hip-hopu a nie posłucha nowego Dalek-a, to tak, jakby hip-hopu nie słuchał )) A może się spodobać nie tylko ziomom, a także tym, którzy lubią niebanalną muzykę i psychodeliczny klimat. Moje błogosławieństwo i 10/10 )) |
|
|
 |
|
|
Mamba
Hellrazor

|
Wysłany: 2007-02-09, 13:26
|
|
|
sprawdze co to za muza, ale nie dlatego, ze mnie zacheciles swoim referatem, bo za duzo do czytania łoooo... to ta moja ciekawosc swiata, jak przeslucham to napisze jakie wrazenia |
_________________ Oh sorry if I ain't perfect, sorry I don't give a (what)
Sorry I ain't no diva, sorry just know what I want
Sorry I'm not a virgin, sorry I'm not a slut
<(*_*)>
 |
|
|
|
 |
naws
MOD Team footballer

Sieć:: Neostrada
Zaproszone osoby: 27
Wiek: 19 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 697 Skąd: Modrzejewska street
|
Wysłany: 2007-02-15, 10:46
|
|
|
OOOO jaki referat tez zobacze sobie co to za muza....w konczu nie z byle okazji sie robi takie referaty widocznie ta muza byla warta poswiecenia Twojego czasu, aby skrobnąc o niej cos na tym forum. |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
POLECAMY:
   | |
|