|
Chrzest |
| Autor |
Wiadomość |
fruqon

|
Wysłany: 2006-06-14, 14:43 Chrzest
|
|
|
Czy wedlug was chrzest swiety powinien sie odbywac bez zgody czlowieka ?
Czy powinien sie odbywać bezposrednio po urodzeniu kiedy nawet nie wiemy co to Bóg, kosciół i religia ? Dlaczego w takiej ważnej kwestii maja za nas decydowac rodzice ?
Przeciez chrzest oznacza przyjęcie religii katolickiej i powinien byc sprawą indywidualną kazdego czlowieka w której nikt chyba nie powinien decydowac za nas.
Co o tym myslicie ? |
|
|
|
 |
|
|
naws
MOD Team footballer

Sieć:: Neostrada
Zaproszone osoby: 27
Wiek: 19 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 697 Skąd: Modrzejewska street
|
Wysłany: 2006-06-15, 10:08
|
|
|
dlatego ja zostalem ochrzczony w wieku 8 lat....wtedy juz wiedzialem ze chce byc katolikiem i sam chcialem zostac ochrzczony... |
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 18 Dołączył: 03 Lut 2006 Posty: 465 Skąd: OrZeGóF CiTy
|
Wysłany: 2006-06-15, 10:45
|
|
|
..jak to gdzieś czytałem...człowiek ochrzczony po urodzeniu jest bardziej przekonany do istnienia Boga... tylko czytałem mi sie wydaje ze kazdy powinien sam wybierać chociaż przeważnie rodice dokonują tego wyboru..pewnie ze względu na rodzine- katolicka... POZDER |
|
|
|
 |
DaVidACAB
Psychopaci Godula

|
Wysłany: 2006-06-15, 13:46
|
|
|
No bo według praw dziecka, o Twoim wyznaniu, decyduja rodzice do puki nie skończysz 16 lat, bo gdy masz 16 lat możesz powiedzieć "chce być protestantem", i według prawa rodzice nie moga Ci tego zabronić, dużo ludzi o tym nie wie i jest przez swoich rodziców zmuszanych do wyjścia do kościoła.
Takie coś uważam za kompletny bezsens. Nie lepiej wziąść dziecko w wieku gdy racjonalnie myśli. I porozmawiać z nim szczerze?
Bo co na siłe wyganiać dziecko do kościoła, skoro one gdy nie chce i tak pujdzie gdzie indziej.
Tak jak chodzenie ludzi dorosłych do kościoła nie z powołania i chęci, tylko po to by sasiedzi widzieli, że tam chodzisz.
Ja osobiście gdy miałem 16 lat, oznajmiłem rodzicom, że nie wierzę w Boga i nie mam zamiaru sie z tym kryć, zostałem ateistą, i tak jest do teraz. |
|
|
|
 |
Gumiś
TeChNo d(^_^)b PoWeR

Sieć:: Neostrada TP
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 18 Dołączył: 03 Lut 2006 Posty: 465 Skąd: OrZeGóF CiTy
|
Wysłany: 2006-06-16, 21:58
|
|
|
| no w sumie tak jest bo duzo ludzi chodzi bo np tak powinno byc a nie ze chcą....bardzo wielu ludzi zdaje mi sie nie ma ochoty na chodzenie np do kosciola, a to czy ma wierzyc czy nie jest mu obojetne... |
|
|
|
 |
|
|